Hirdetmény: Kéményseprés

H I R D E T M É N Y

 

A Zalalövői Közös Önkormányzati Hivatal értesíti a Tisztelt lakosságot, hogy a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a megváltozott kéményseprési renddel kapcsolatosan a következőkről ad tájékoztatást:

 

Ki sepri a kéményt?

A lakossági kéményseprést több megyében átvette a katasztrófavédelem. Ez nem azt jelenti ,hogy a tűzoltók ellenőrzik a kéményeket, a sormunkát változatlanul kéményseprő szakemberek végzik. Az újdonság csak az, hogy ahol a megyei jogú városok nem vállalták a feladatot, ott a katasztrófavédelem szervezésében valósul meg a kéményseprés.

 

Mikor jön a kéményseprő?

A lakossági sormunka nincs összefüggésben a fűtési időszakkal. A kéményseprők ütemterv alapján érintik az egyes települések utcáit. Ez gázüzemű és zárt égésterű tüzelő-és fűtőeszközök esetén kétévente, minden egyéb fűtőberendezés esetében évente történik meg.

 

Mennyibe kerül a kéményseprés?

A lakossági sormunka ingyenes. Nem csak ott, ahol a katasztrófavédelem végzi, hanem mindenhol. A kéményseprő 15 nappal a sormunka előtt a postaládába dob egy értesítőt. Ha a megadott időpontban nem találja otthon a kéménytulajdonost, újabb időpontról hagy értesítést. Ha a sormunkát a kéményseprő a második időpontban sem tudja elvégezni, akkor a kéménytulajdonosnak 30 napon belül egyeztetnie kell egy új, közös időpontot, amikor elvégezhető a sormunka. A harmadik közösen egyeztetett időpontban elvégzett munkáért már ki kell fizetni a kiszállási díjat (körülbelül 500 forint), de nem készpénzben, hanem csekken, vagy átutalással. Soha ne adjon készpénzt a katasztrófavédelem kéményseprőinek.

 

Mi tartozik bele az ingyenes munkába?

A sormunka magába foglalja a kémény és az összekötő elem ellenőrzését, tisztítását, a levegő utánpótlás ellenőrzését és az ezt befolyásoló műszaki berendezések okozta hatások vizsgálatát, továbbá az égéstermék paramétereinek ellenőrzését, illetve ahol elő van írva, ott a szén-monoxid-érzékelő működőképességének ellenőrzését is. A sormunkába nem tartozó munkáért, valamint a két sormunka között megrendelt kéményellenőrzésért fizetni kell.

 

Hogyan lehet a szolgáltatást megrendelni?

Van lehetőség arra, hogy valaki kéményseprést rendeljen a kötelező és ingyenes sormunkán túl is. Az ügyfélszolgálat elérhető az 1818-as telefonszámon, azon belül a 9-es, majd az 1-es menüpontot kell választani. Hétfőnként 8.00-20.00 óráig, a többi hétköznapokon pedig 8-14 óráig érhető el. További információkat talál a kemenysepres.katasztrofavedelem.hu weboldalon.

 

Kint járt a kéményseprő, de nem tisztította ki a kéményt

Előfordulhat, hogy a kémény állapota nem indokol tisztítást, olyan viszont nem történhet meg, hogy a kéményseprő semmilyen mérést nem végez a kémény ellenőrzése során.

Ha valaki ilyet tapasztalna, kérjük, jelezze ezt az ügyfélszolgálatunkon. Ugyancsak jelezzék, ha a kéményseprő készpénzt fogad el.

 

Zalalövő, 2016. november 10.

 

 

                                                                                               Gáspárné Tóth Zsuzsanna

                                                                                                            jegyző

Vissza